Monday, May 15, 2017

Cerita pasar tani


Aku memang dah lama sangat tak pergi ke pasar tani Setiawangsa ni (sebelah Jusco AU2).
Selalunya bahan basah kitaorang beli kat AEON BIG Wangsa Maju jer.
Tapi aritu pergi AEON BIG dah malam, so tak dapat nak grab bahan mentah macam ayam, ikan sayur bagai.
Banyak dah habis plus dah tak fresh.
So berminggu-minggu jugak lah tak masak kat rumah asyik tapau luar jer.
Sampai bosan asyik makan benda sama.


Tapi Sabtu lepas (13 Mei) memang aku gagahkan diri juga untuk bangun pagi.
Kihkih.
Sabtu kot. 
Moto hidup aku: Hari cuti adalah hari untuk bangun lewat.


Ate idok ler seawal 7 pagi aku dah terpacak kat pasar tani tu.
Bangun pun dah pukul 8 pagi, terus pi mandi, lepas tu settle kan Sophia breakfast dulu.
Dalam pukul 9 pagi baru kitaorang gerak.
Tak jauh pun, 10 minit jer dah sampai.


Sophia dan ayahnya tunggu dalam kereta.
Boleh jer kalau aku pergi sorang-sorang.
Tapi aku tak larat nak angkat barang naik ke rumah udah ler tinggi tiga tingkat.
Semput wei.
Kang balik dari pasar, macam-macam benda lagi nak kena sambung buat.
Nak kena basuh ayam, siang ikan, bersihkan udang dan sotong semua.
Sayur berdaun aku potong siap-siap pastu asingkan dalam bekas.
Takpun aku balut jer ngan tisu gulung supaya serap air.
Takdelah dia cepat layu & kuning.
Tips ni semua aku dapat dari Brian Masterchef.
Kuikui.


Happy jer tengok peti ais penuh dengan barang.
Aku bukan spesies yang penuhkan peti ais dengan junk food macam coklat ker, aiskrim ker, nugget ker, fries ker apa ker.
No No No.
Kadang-kadang beli juga tapi that kind of foods memang lambatttttttttt nak habis.
Sampai tahap kena check satu-satu punya expiry date.
Tak berapa nak laku kat rumah.
So I prefer real foods hokey.
Dah siap-siap settlekan bahan mentah semua, ada jer benda yang aku lupa nak beli iaitu cili merah.
Grrrrrrrr...
Arghhhh abaikan.
Nanti beli kat Giant jer.


Aku ni jarang nak mengira kos barang yang aku beli kat pasar tani.
Tapi dalam RM100 lebih jugak lah terbang ke sana.
So jom tengok barang apa yang aku dah beli.


Sarap laki bini: Nasi lemak ayam + telur mata & nasi lemak kerang= RM 12.
*Nasik sikit, tak cukup untuk aku.
Popcorn caramel 2 bungkus = RM 4
*Caramel banyak sangat sampai liat popcorn tu.
Bawang merah besar 7 biji + santan sekotak= RM 6
Ikan bilis siap kopek 300gram= RM 27
Daging lembu ( 2 keping) = RM 19
Ikan kembung 4 ekor + Udang 10 ekor (saiz besar) + Sotong 2 ekor (saiz besar) = RM 26
Buah naga 2 biji = RM 14
Buah mangga muda 3 biji = RM 3
Sayur kangkung seikat+ kailan seikat+ Sawi Pak Choy 2 ikat + halia + kunyit + mee kuning sebungkus + tomato 2 biji= RM 22
Total semua= RM 133.
Okey jer kan harga pasar tani macam ni.
Barang-barang segar semuanya.


Next trip tak tau bila lagi.
Bulan puasa nanti memang nak masak.
Lauk simple jer.
Kami memang tak suka lauk bazar.
Tak kena tekak aku.
Kuih pun beli sejenis dua.
So tengok nanti macam mana.
Kalau rajin aku upload gambar lauk berbuka setiap hari.
Kahkah.
Tapi jangan kecam tengok lauk yang sama jer.
S tak makan lauk gulai-gulai ni.
So aku memang takkan masak lauk kari, asam pedas, lemak kuning ker kat rumah ni.
Memang tak laku.


Kita masak lauk kering jer.
Macam daging kicap ker, ayam goreng madu ker, ikan bilis cili api ker, telur kicap ker, lauk-lauk macam tu yang dia suka.
Aku okey jer.
Jimat masa tak de nak habiskan banyak masa kat dapur.
Balik kerja dah penat, kenalah masak laju-laju pastu layan anak pulak.
Sophiakan magnet aku.
Kerjanya nak melekat jer.


So tak payah pening-pening kepala.
Life is short so make it sweet.
*Macam takde kena mengena kan.
Lalalalala...
The end.

Wednesday, May 10, 2017

Berpeluh pergi DECATHLON.


Aku mungkin tertinggal keretapi sebab baru jer nak berkenalan dengan kedai alat sukan Decathlon Malaysia kat Sri Damansara ni.
Ohoi tak tahu pun.
Dia baru bukak last year khabarnya.


Al kisahnya semalam menemani S nak beli kasut.
By the time sampai kat situ, I was like... kita kat mana ni?
Dia adalah sebuah bangunan besar yang menjual barang-barang sukan dan outdoor sahaja.
Dan harga dia... Ya Allah... murahnyaaaaaa...
  

Apa lagi, mak ngan anak pun memborong jugak la walaupun target awalnya adalah kasut si ayah.
Kawasannya memang luas & besar.
Semua peralatan sukan darat, udara & air semua complete.
So firstly kitaorang carik swimming suit untuk Sophia dulu.
Wow, cantik-cantik pattern dia.
Harga pun belas-belas jer.
Murah yang amat.
Terkesima aku melihat harga kat situ.
Kalau beli kat tempat lain, confirm RM50 & above kan.


So settle baju Sophia, aku pun nak carik gak track suit aku sehelai.
I agak cerewet sikit la bab-bab material kain ni.
Track suit tu pun dah merata aku carik, tapi jenis kain yang aku suka tu takde.
So far dapat juga rembat sehelai.
Harga RM39 jer.


Pastu konon nak carik baju inner.
Berkenan pulak dengan warmer shirt warna hitam ni.
Harga RM19.
Kain dia best, sedap pakai.







Seterusnya, Sophia ngendeng-ngendeng ayah dia nak beli pelampung pulak.
Mula-mula dia pilih yang paling besar macam ni.
Pelampung yang takde lubang untuk kaki tu, yang kita baring jer atas dia.
Ala-ala ginilah style dia, tapi bukan bentuk swan macam ni.
Of course lah kitaorang reject.
Kahkah.
Pengakhirannya pelampung yang bentuk ikan ini adalah pilihan beliao.
Hahahaha.




Kesimpulannya, tak boleh stay lama-lama.
Kang semua benda dia nak.
Itupun aku dah siap jegil-jegil mata.
Enough... I said.
Kahkah.
Rambang mata betul la.
Banyak benda best dengan harga yang okey sangat-sangat.


Next time boleh carik barang kat sini jer.
Banyak pilihan.
Tak payah nak carik kat shopping mall.
Mahal wei.
Setakat nak cuci mata pun boleh.
Tapi mesti akan 'terbeli' punyalah.
Sophia dah usha baju & kasut ballet.
Dah request nak masuk kelas menari nanti.
:-)


Kalau nak pergi Decathlon ni, lokasinya adalah betul-betul sebelah Courts Mammoth di Jalan Sg Buluh - Damansara.
Memang recommended.
Confirm puas hati.


Tuesday, May 9, 2017

Kawen @ Bentong Pahang


Ahad lepas (7 Mei), kitaorang satu family sempatlah merasa makan nasi minyak di Bentong, Pahang.
Sebenarnya tak jauh mana pun, sebelah Gombak jer pun.
Pengantin lelaki tu satu office dengan husband aku.
Kami ke sana berkonvoi dengan officemate S.
Perjalanan dalam sejam rasanya.
Sempatlah aku ngan Sophia terlelap setengah jam dalam perjalanan.
Kami sampai dalam pukul 1 macam tu.
Dia punya panas memang tahap membara punya.
Berpeluh-peluh daku dibuatnya.
Dah lama tak makan kenduri kat kawasan kampung.
Selalu pi kat dewan jer.
Dah siap aircond kipas bagai.
Kali ni, memang cair lah mekap mak.
#diva.


Tapi ayam masak merah & sambal belacan dia sedap betul ler.
Rasa macam nak tambah nasi.
Aku bukan peminat nasi minyak.
Selalu aku ambil portion sikit-sikit jer sekadar lapik perut.
Tapi kali ni, memang berkeroncong sungguh perut aku.
Padahal pagi tu dah bedal nasi goreng.
Memang sedap betul la lauk dia.
Kena dengan tekak aku.


Selepas sesi makan, macam biasalah of course nak bergambar ngan pengantin.
Time kitaorg nak masuk ke pelamin tu, DJ dia (seorang makcik) terus announce yang sesi bergambar akan dihentikan sementara sebab pengantin dah lapar.
S pun cakaplah, sekejap jer nak ambil gambar.
Sekali makcik tu ulang lagi yang pengantin dah lapar.
Eh makcik ni!
Sib baik pengantin lelaki cakap okey.
Giler cakap tak boleh.
Kawan-kawan datang dari KL beramai-ramai tu.


Udah ler tengah panas berdeting.
Orang dah ramai.
Bukan taknak tunggu tapi faham-faham lah yer.
Kitaorang pun nak terus balik.
Ker sebenarnya makcik yang lapar ni?


Aku time kahwin dulu mana ada masa fikir nak makan.
Sibuk layan kawan-kawan nak bergambar jer.
Kahkah.
Iyolah.








Gambar Sophia ngan aku berdua ni memang sajer jer nak buli ayah dia suruh ambil gambar banyak-banyak.
Pengantin sibuk makan, kita pinjam ler kejap pelamin dia.
So how, cantik tak kitaorang sedondon warna coklat gelap.

Sophia konsepnya kebarung+seluar palazo.
Tapi palazonya tak lebar sangat.
Tujuan buat seluar, bagi senang sikit dia bergerak.
Okey tak?
Abaikan kasut dia yang tak matching tu.
Asalkan tak sakit kaki berjalan.
Aku memang langsung tak bukak spek hitam tu.
As I said, Malaysia is a very hot country.
I tak tahan u olls.
Nanti mata bengkak.
#bilalaginakmelaram



Hai, siapa nama awak?


Peace yo!!!


#tersipumalu






Ada satu lagi kenduri kahwin bulan ni.
21hb nanti kat Johor.
Kawan S jugak.
Alang-alang luar KL, of course ler kita pergi bercuti & jalan-jalan sekali harung kan.
Oh tazabar rasanya.
Tunggguuuuu...
:-)
The end.

Wednesday, March 22, 2017

CUTI-CUTI MELAKA

Jalan-jalan Melaka sempena budak opis kawen 4 Mac lepas, hari Sabtu di Muar.
So lepas abes kenduri tu, kita chow terus ke Melaka.
At least ada aktiviti boleh buat kat sana.
Nak duk Muar, limited place nak jalan-jalan kan.


So here we are.
Gerak dari rumah dalam 9 pagi gitu dan sampai ke sini dalam 1.30 petang.
Perjalanan KL- Muar 2 jam jer.
Tapi biasalah, kalau ada anak kecil, banyaklah persinggahannya kan.
Kecik ker tu....




Baju kurung Sophia tu, ayah dia belikan sehari sebelum kenduri.
Kalau dah namanya ready made, saiz memang besar.
Maaf la sayang, tak sempat nak hantar alter.
Dah macam baju pinjam jer.
Huhuhu.



Sementara menantikan pihak pengantin yang belum kunjung tiba. 


Cantikkan pelamin dia.
Menggamit memori pulak.
Cewah.




Elok jer habis sesi tepung tawar dari pihak keluarga pengantin, kitaorang laju-laju serbu pengantin kat tempat makan.
Husband aku tak ada dalam gambar sebab dia tukang ambil gambar.
Aku pun kejam tak panggil dia bergambar sekali.
Huhuhu.


Comel kan pasangan pengantin ni.

Semoga korang bahagia selalu okey.



Berhenti kejap kat Dataran Tanjung Emas.
2 beranak ini mau tukar baju.










Ni ayahnya yang bawa ke sini bergambar.
Aku duk dalam kereta jer la.
Panas kat luar tu.












































Dari Muar ke Bandar Hilir Melaka ni, kami guna jalan dalam iaitu Lebuh AMJ.
So tak payah ikut PLUS.
Kitaorang guna google map.
Masing-masing memang tak mahir jalan.
Kami gerak pukul 3 petang, dalam 4.30 petang check in hotel.
Lambat sikit sampai sebab kitaorang tak jumpa jalan masuk ke Hotel Swiss Garden.
Siap berpusing-pusing dalam Kampung Morten padahal hotel sebelah tu jer. 
Cuma dipisahkan dengan Sg. Melaka jer.


Finally sampai dengan jayanya.
Walaupun banyak cabaran dan dugaan sepanjang proses nak check in tu.
Hotel ni ada 2 tower.
Dia gabung sekali dengan Shopping Mall & The Shore punya hotel.
So bila check in, dah dapat key card, kena cepat-cepat tengok dia tulis tower mana satu.
Tower 1 or tower 2.
Macam aku haritu, husband drop aku kat lif tower 1.
So aku turun dulu ke groundfloor untuk check in hotel, receptionist situ kata, itu untuk residents The Shore jer.
So aku kena keluar dari main door and jalan sikit ke tower 2 (bangunan tu selepas Starbuck).
So bila naik lif, aku kena transit lif 3A, kemudian keluar dari area tower 2 tu dan carik pulak tower 1 sebab nak ke parking semula.


Confused jugaklah mula-mula tu.
Dia punya signage tu pun tak clear.
Lepas tu kalau naik lif, bukan terus boleh ke bilik masing-masing.
Kena tukar-tukar lif pulak kat tingkat 3A.
Lif ke bilik lain, lif ke parking pulak lain.
Kalau banyak lif takper jugak.
Lambat nau nak menunggunya.
Orang pulak ramai.
Ermmmmm... Aku tak gemar keadaan itu.


Tapi mujurlah, bilik ko lawa weh.
So apa lagi, ini mem besar cepat-cepat tukar baju mandi.
Keistimewaan hotel ni, dia ada swimming pool yang sangat besar dan best.
Mula-mula aku booking hotel ni pun, sebab aim pool dia.
Tapi bila dah sampai sini, aku jadik trauma and fobia.
Fobia sebab anak aku pernah warded sekali HKL sbb pneumonia & pneumothorax.
Jangkitan kuman akibat air kolam yang tercemar.
So takperlah.
Mandi jerlah dalam bilik.
Lagipun banyak sangat penyakit sekarang ni.
So prevention is better than cure.
Aku tak sanggup lagi berendam air mata bila anak tak sihat.




Tu dia...
Next top model Malaysia.















Ini kerja 2 beranak. 
I tak terlibat.
Busy.
Kemas beg.





Anyway, tab mandi dia besar jugak.
Puaslah dia berendam dalam tu.




































So kami stay di bilik deluxe twin.
Ada 2 katil single bed.
Kat booking.com masa tu harganya RM248.
Breakfast is not included.
My bad sebab tak double check.
Rugi jer bayal mahal-mahal almost rm300 tapi tak include makanan sekali.
Aku sangat suka sarapan hotel.
Sebab bufet and banyak choice.

So lesson learnt.
Masing-masing memang kuat makan kot!
Aku especially.
Nak keluar mencari tempat makan di tempat asing bukanlah kepakaran kami sekeluarga.
Hahahaha.




*Lakonan semula*





Dia punya beranda ni memang best.
Mengadap Sungai Melaka.
Seberang sungai tu pula Kampung Morten.


View bersepah namanya ni.


Masa untuk berendam lagi.
Air sedang disiapkan.


Nampak tak entiti yang sedang berendam tu.
Hahahahaha.


Hai kakak...



Sungai Melaka.


Boleh nampak River Cruise kat bawah tu.








Bye bye bot...







Hello hello.







Malamnya tu, aktiviti kami adalah River Cruise.
Dah alang-alang sebelah hotel.
Boleh jalan kaki jer dari hotel.
Kitaorang ambil tiket pukul 9 malam punya.
So setengah jam sebelum tu dah boleh ready di tempat menunggu.


Dah kenapa kebiruan macam avatar ni?














Sejam jugak lah dia bawak pusing-pusing.
Tempat yang sama jer pun, diulang-ulang berkali-kali.
Aku menguap jer la.
View aku tak cantik sangat sebab tempat duduk pun tak best.
Duduk mengadap orang. 
Time ni, otak pun dah fikir tilam jer.
Ngantuk wei.
Nak balik cepat nak tidoq.


So sekian sahaja entry percutian kali ni.
Untuk details pasal hotel tu, korang boleh bukak link Hotel Swiss Garden ni.
Perkongsian dari blogger Julia Johari.
Complete & sangat details.
The end.